Restoration plans for the old station on the Hull to Barnsley railway line as a home with real railway tracks

0

The original proposal was put forward to revive the structure along Cadeby Road in Sprotbrough which once served the village on the Hull to Barnsley line for passengers and freight.

Full plans include rebuilding the old waiting room/station building within the parameters of the existing concrete base and extensions to form a free-standing house.

Register to our daily newsletter

An outbuilding for use as a games room/gym is also planned as well as engineering works associated with the formation of a new motorway access and a parking area with the restoration of the railway tracks.

Sprotbrough station waiting room building in the early 20th century

The applicant said bringing the site back to life will carefully follow past designs and add to Sprotbrough’s heritage offering.

Read more

Read more

Former Hull to Barnsley line could become ‘Coal to Coast Greenway’ after plans…

Documents said the claimant had “made great efforts” to secure the site in its entirety and that prior to that the land had been a hotspot for trespassing – intentional and unintentional – with fly tipping, vandalism and “urban exploration where people visit abandoned sites and upload videos to YouTube.

The platform formed Sprotbrough station on the Hull and Barnsley Railway. Passenger service ended in 1903, but the station retained freight services until 1963 and the line was used to serve Denaby Main Colliery until 1968.

Susan Chan of HMS Town Planning & Urban Design, said: “The proposal has paid particular attention to design principles, to ensure that the development will restore, reflect and respect its local historic context to the highest standard, while ensuring that the integrity and openness of the green belt is maintained and protected.

“The design of the proposal will ensure that the development works well and creates a strong character in itself, while enhancing the characteristics that have already been established by the former Sprotbrough station waiting room.

“The proposal will be built with high-quality, energy-efficient materials, and the overall project will enhance development in its surroundings and help assimilate these new habitable areas into the existing natural landscape.”

Share.

About Author

Comments are closed.